FEKETE ÁFONYA LEKVÁR

A múltkori izlandi boldog házasság pitéhez jön most egy egyszerű lekvár recept. Lekvárban nem szeretjük a nagy csavarokat és a meghökkentő ízkombinációkat, csak a gyümölcs a lényeg. A fekete vagy kék áfonya az egyik kedvencem. Amellett, hogy az említett süteményhez remekül illik, a reggeli croissant vagy pirítós mellé is tökéletes - főként a sötét őszi-téli reggeleken. Télen mondjuk nem egyszerű (és főleg nem olcsó) a lekvárfőzés, ezért érdemes nyáron nagyobb adagot bespájzolni. Most viszont, koncentrálva a közelgő ünnepekre, őszintén, ki ne szeretne kapni egy üveg igazi áfonya lekvárt...



Hozzávalók 4 kisebb üveghez:
1 kg áfonya
20 dkg kristálycukor
2 citrom frissen facsart leve


Az áfonyát alaposan átmossuk, lecsepegtetjük majd lábasba tesszük. Egy krumplinyomóval kicsit átnyomkodjuk és elkezdjük főzni. Amikor a gyümölcs nagyjából összeesett, ráöntjük a cukrot és kb. fél órát főzzük. Hozzáadjuk a citromlevet és pár perc forralás után sterilizált üvegekbe töltjük.

Az üvegeket egy nagy lábasba állítjuk és forró vizet öntünk köréjük (kb. az üvegek háromnegyedéig), majd forrástól számított negyed órát főzzük (nedves dunszt). Lassan hagyjuk kihűlni az üvegeket.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések