ÁZSIAI PARADICSOMOS BAB

Amikor kiköltöztem Gatwickre, az első pillanattól kezdve rajongtam az angol reggeliért. Micsoda egy találmány: szalonnát, folyós sárgájú sült tojást, szaftos paradicsomot, gombát, kolbászt, egy tányérra halmozni ennyi finomságot... De miért kell elrontani a paradicsomos babbal? Mégis hogy jön ez a reggelihez? Akkoriban sokat kirándultunk Dél-Nyugat Angliától Skóciáig, és én a gyalogtúrák előtt eltántoríthatatlanul ragaszkodtam az angol reggelimhez, szigorúan paradicsomos bab nélkül. Hat hónappal hazaköltözésünk után látogattunk vissza először a "ködös Albionba" és az eddig száműzött paradicsomos babhoz fűződő viszonyom egy villámcsapásra megváltozott. Jobb később, mint soha... Ez az ázsiai beütésű, illatos, telt ízű verzió (megjelent: Kifőztük gasztromagazin - szeptember) viszont még ellenállhatatlanabb számomra. Rengeteg fűszer kell hozzá, ez igaz, de szerencsére a Fűszerésznél minden hozzávalót könnyen be lehet szerezni...


Hozzávalók:
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
3 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
3 evőkanál olaj (napraforgó)
tengeri só
10 kisebb currylevél (szárított)
4 teáskanál Madrász curry fűszerkeverék
3 teáskanál füstölt, édes pirospaprika
kevés friss korianderzöld aprítva (vagy szárított korianderlevél)
15 szem koktélparadicsom
1 doboz sűrített paradicsom (7 dkg)
40 dkg konzerv-vajbab (levével együtt)

a tálaláshoz:
korianderzöld
lepénykenyér (elhagyható)
főtt basmati rizs (elhagyható)


Az olajon megfonnyasztjuk a kétféle hagymát, sózzuk, és rászórjuk az összes fűszert. Hozzáadjuk a friss és a sűrített paradicsomot, és felöntjük 3 dl forró vízzel. A babkonzervet a levével együtt a fűszeres alapba keverjük, majd az egészet készre főzzük. Lepénykenyérrel vagy basmati rizzsel tálaljuk, korianderzölddel díszítjük. A koriander petrezselyemzölddel is helyettesíthető.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések