SAJTSZÓSZBAN SÜLT BURGONYAGRATIN

A - szerintem - jól megérdemelt szabadság lejártával szomorúan konstatáltam, hogy a kemény munkával ledolgozott némi súlyfelesleg már vissza is szökkent. Ami viszont vigasztal, hogy nagyon sok finomságnak köszönhető mindez. Egyik nagy kedvencem a libanoni konyha. Szerencsére jutott most bőven az arab finomságokból, és persze egy kevés az indiaiból is. A múlt héten megpróbáltam visszazökkenni a normál kerékvágásba, több - kevesebb sikerrel. Valójában inkább kevesebbel... Ezért, ha már úgysem sikerült sportolni, és G-nek is készítettem egy méretes New York-i sajttortát, már olyan mindegy, hogy sütök egy tartalmas, krémes gratint, vagy nem... (A recept megjelent: Kifőztük márciusi számában. A sütőedényt az Edeny.hu biztosította)


Hozzávalók 35,5 cm-es, ovális sütőtálhoz
kb. 1 kg burgonya (hámozva mérve)
12,5 dkg füstölt szalonna
1 vöröshagyma finomra aprítva
3 dl tejszín
3 dl tej
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
1/2 teáskanál morzsolt kakukkfű
10 dkg reszelt cheddar
1 teáskanál pikáns angol mustár
2 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj

az edényhez:
kevés vaj

a tetejére:
5 dkg reszelt cheddar
2 evőkanál reszelt parmezán


Az edényt kivajazzuk. A burgonyát uborkagyalun vékonyra szeleteljük. Serpenyőben, kevés olívaolajon pirítani kezdjük a felaprított szalonnát. Rátesszük a vöröshagymát, üvegesre dinszteljük. Közben nagyobb fazékba öntjük a tejszínt és a tejet, fűszerezzük. A reszelt sajtot beleolvasztjuk, és a mustárt is belekeverjük. Hozzáforgatjuk a szalonnás hagymát, az áttört fokhagymát és a krumpliszeleteket. Az előkészített sütőedénybe borítjuk, és lefedve, 200 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Amikor a krumpli megpuhult, rászórjuk a sajtokat, és fólia nélkül további 10 percet pirítjuk.

Tartalmas köret lehet, de önálló fogásként is tálalhatjuk, esetleg kevert salátát kínálhatunk mellé.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések