FÜSTÖS, PULYKÁS CHILI CON CARNE

Egy igazi klasszikus érkezik most... a chili con carne! Gyerekkoromban imádtam Mexikót, faltam a maja és azték indiánokról szóló könyveket, később pedig a térség régészeti leleteit bemutató írásokat. Az egyik nagy vágyam volt, ebből következően, eljutni ebbe a csodás országba. Évekkel ezelőtt végre eljött ez a pillanat! Az ország fantasztikus tengerpartjai, az elképesztő természeti adottságai, a gazdag növény- és állatvilága, valamint az indián romterületek mellett felfedeztem a mexikói konyha sokszínűségét is. Szerencsére Mimi is szereti a mexikóit, így gyakran készül nálunk quesadilla, korianderes saláta vagy éppen chili con carne. Ez a füstös, fűszeres, melengető komfortétel nem a szuper gyors kategóriába tartozik, de megéri a fáradtságot. Bár lényegében sok dolgunk nincs vele, mindent az edénybe öntünk és lassan rotyogtatjuk a tűzhelyen. Nem csupán egy nagy fazéknyi lesz belőle, de fagyasztható is (megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában). És igen, nem tagadom, még mindig imádom a Fűszerész fűszereit...


Hozzávalók:
2 nagy vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 evőkanál olívaolaj
25 dkg darált pulykahús
1 doboz sűrített paradicsom (7 dkg)
1 doboz konzervparadicsom (40 dkg)
1 doboz konzervkukorica (kb. 30 dkg)
1 doboz konzervvesebab (kb. 25 dkg)
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
4 teáskanál chili con carne fűszerkeverék
7 teáskanál füstölt, édes pirospaprika
1 teáskanál édes pirospaprika
3-4 dl víz
a tálaláshoz:
tejföl
tortilla


Magasabb falú, tapadásmentes edényben az olívaolajon megfonnyasztjuk a kétféle hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és lepirítjuk. Amikor a hús már kifehéredett, fűszerezzük, majd a paradicsomkonzerveket is belekeverjük. Kevés vizet öntünk hozzá, és kb. 1 órát kis lángon, lefedve főzzük. Ezután beletesszük a lecsepegtetett kukoricát és babot, valamint – ha szükséges – még egy kis vizet adunk hozzá. Lefedve további 1/2 óra alatt készre főzzük. Tejföllel és tortillával tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések